Hoewel Turkije een mooi land is, is Istanbul altijd mijn grote liefde gebleven. In 1990 schreef ik mijn eerste gids over deze prachtige stad. Inmiddels is in 2001 een jongensdroom in vervulling gegaan, de publicatie van mijn eerste Engelstalige gids: ‘Byzantine Istanbul: a self guided tour.’

Het oude Constantinopel is een van de indrukwekkendste steden die ik ken wat dat betreft verkeer ik in het goede gezelschap van vele romanciers, dichters en schilders, die allen hun hart verpandden aan deze magische metropool aan de Bosporus. Ieder jaar keren reizigers die met een Istanbul stadsreis zijn mee geweest met enthousiaste verhalen huiswaarts.

Ik heb geschiedenis en filosofie gestudeerd in Nijmegen en naast mijn werk als reisorganisator en reisleider werk ik als docent voor verschillende volksuniversiteiten en HBO-instellingen.

Karakter van de reis

Onze maximale groepsgrootte is 21 mensen (excl. reisbegeleiding). Want er kan alleen maar voldoende aandacht zijn voor iedereen, als het reisgezelschap niet te groot is. We zullen veel wandelen, want alleen op die manier laat Istanbul zich het beste bekijken. Alleen voor langere afstanden maken wij gebruik van een (kleine) bus. We bekijken heel uitvoerig de belangrijkste bezienswaardigheden maar daarnaast gaan we ook naar die plekken van de stad, zoals de oude volkswijken aan de Gouden Hoorn, waar reguliere reisgezelschappen zelden komen en waar u het echte Istanbulse leven ziet. Natuurlijk maken wij ook een dag varen op de Bosporus.

Zittend aan boord van een van de grote veerschepen met een kopje thee in uw hand, zult u de Turkse dichter Sakir Kabaagac gelijk geven wanneer hij zegt: 'Als de maan opkomt, verandert het universum in een sprookje'. Istanbul is ook een heel romantische stad, met fraai aangelegde parken, sjieke uitgaansgelegenheden en gezellige restaurants. Het programma houdt dan ook niet om zes uur op. Het is vaak nogal saai om iedere avond in het hotel te dineren. Uit eten gaan hoort helemaal bij het verkennen van een stad en door de jaren heb ik allerlei leuke restaurants ontdekt. Lunch en diner is evenwel niet bij prijs inbegrepen, zodat niemand gedwongen wordt mee te gaan.

Een groep bestaat uit (echt) paren en individuele reizigers. De groepssamenstelling is divers zodat je niet bang hoeft te zijn in een hele jonge of oude groep terecht te komen. Reizigers die boeken via een advertentie in de krant zijn meestal wat avontuurlijker ingesteld dan zij die uitsluiten boeken bij een grote reisorganisatie. De meeste reizigers vinden het leuk om monumenten te bekijken maar waarderen ook het ongedwongen karakter van mijn reizen. D.w.z. niet voortdurend in de bus, geen standaardverhalen, en een reisleider die alhoewel attent zich niet uitput in plichtplegingen en grappen om de stemming er in te houden. Je bent natuurlijk aan geen enkele verplichting gebonden want het is ook leuk om er eens alleen op uit te gaan.