Rare & Fine Books

Have a look at our new website: www.konstantinopel.nl

Uit voorliefde voor het oude boek ben ik langzamerhand het antiquariaat ingerold. Op mijn reizen ontmoette ik Turkse verzamelaars die interesse hadden in boeken over Constantinopel, het Osmaanse rijk en de Levant (het Oostelijke Middellandse zeegebied). Ik begon dus heel voorzichtig mijn eerste reisgidsjes en prentjes te verkopen aan handelaren en verzamelaars in Istanbul. Inmiddels ben ik het begin stadium voorbij en richt ik mij op de inkoop en verkoop van zeldzame en dure boeken met een voorkeur voor reis en prentboeken.

U kunt mij altijd bellen indien u vragen heeft over de waarde van uw oude boeken. Misschien is het goed dat ik daar in het algemeen iets over zeg. De meest voorkomende denkfout is dat de waarde van een boek wordt bepaald door de ouderdom. Dat is niet zo, het is niet moeilijk om kasten vol met boeken uit de zestiende eeuw (!) voor minder dan 100 tot 150 Euro te bemachtigen. De waarde van een boek wordt in een grote mate bepaald door het onderwerp in combinatie met de zeldzaamheid, de staat waarin het boek verkeerd en de taal. Theologie (alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn) raak je over het algemeen aan de straat stenen niet kwijt. Literatuur doet het ook niet goed behalve als het om eerste drukken gaat. Reizen is een geliefd onderwerp voor verzamelaars, omdat het meer iets is van alle tijden. Dat geldt natuurlijk ook voor fraaie prentboeken met mooie hand gekleurde prenten en/of kaarten. Ook heel populair zijn boeken over alchemie, vampieren, het occulte, rozenkruisers, magie, etc. Ze moeten dan bij voorkeur wel erg oud zijn.

Hoe hoger de waarde van een boek, hoe belangrijker de staat. Dat lijkt voor zich te spreken maar ik word regelmatig gebeld door mensen die zich maar niet kunnen voorstellen dat de waarde van een boek daalt met 50% of meer terwijl er toch maar een enkele bladzijde of kaartje uit is. Een mooie band is natuurlijk prachtig en verhoogt de waarde, maar het belangrijkste is dat het boek zelf compleet is. Wie het zich kan veroorloven om veel geld voor een boek uit te geven kijkt niet op 1000 Euro meer of minder, als hij of zij een perfect exemplaar kan verkrijgen. Atlassen zijn overigens minder gevoelig voor een daling in prijs als er een kaart uit is. Het gaat er in dit geval meer om dat de juiste kaarten er in zitten. Frankrijk en Duitsland gelden voor de handel als oninteressant. In mijn geval is ook de taal belangrijk, ik heb een internationale klantenkring en voor hen is het belangrijk dat zij het boek (althans in theorie) ook kunnen lezen. Zoals gezegd, mocht u vragen hebben, dan kunt u mij altijd bellen of e-mailen. Ik ben niet zo flauw dat ik u vertel dat u eerst maar eens moet langs komen. Als het gaat om het geven van een algemene indicatie van de waarde, kan dat prima over de telefoon.

De boekverkopers bazaar in Istanbul is een bijzonder leuk plek om rond te struinen. In de Byzantijnse era werden hier reeds boeken verhandeld. Antiquarische boeken zijn er overigens nauwelijks te vinden en doorgaans veel te duur. Wilt u een goed adres voor leuke prenten, ga dan naar het winkeltje van mijn vriend Ziya in het stadsdeel Beyoglu. Als u de Tunel (het oudste metrolijntje van het continent, van Galata naar Pera) uitkomt, ziet u het winkeltje, aan uw linkerhand op de hoek. U kunt mij natuurlijk ook altijd even bellen voor een leuke prent of een mooie landkaart.