20 nov Rustdag in Samdo op 3850 meter (9)

Om aan de hoogte te wennen is het verstandig dat we een dag pauzeren. Dat betekent echter niet dat we stil zitten. We kunnen bijvoorbeeld wandelen naar Sama Gompa, een Tibetaans klooster, in de buurt.

21 nov Samdo 3390 – Larkya Rest House 4460 meter (10)

Een korte wandeling van maar een paar uur, maar ook al willen we verder, we kunnen niet want morgen gaan we de pas over en dat is een lange dag. Vannacht zal het heel koud zijn en van slapen zal er niet veel komen. Een lange en akelige nacht wacht ons.

22 nov Larkya Rest House– Larkya Pass 5213 meter – Bimtang 3720 meter 6-8 uur lopen (11)

WOW. Het is een cliché maar de bestijging van de pas wordt het absolute hoogtepunt van de reis. Niet letterlijk overigens want de Thorung-La die straks gaat komen is beduidend hoger. Op de pas zien we een adembenemende reeks toppen en gletsjers. Omdat we de tocht doen in de juiste tijd van het jaar is het te verwachten dat we geen bewolking zullen hebben. We beginnen vroeg, omdat de weersconditie ’s ochtends het beste zijn. We doen er ongeveer 4 uur over om de pas te bereiken, en ongeveer drie uur om af te dalen naar Bimtang op 3720 meter.

23 nov Bimtang – Dharapani (12)

We staan wederom vroeg op, want we wandelen vandaag 8 tot 9 uur. Eerst door wondermooie rododendron wouden naar Hompuk (3430 m) en dan naar Gho voor de lunch (2560 meter). In Dharapani wacht ons een ongekende luxe een echt zacht bed.

24 nov Dharapani – Pisang (13)

De wegen scheiden hier, wie minder tijd heeft kan in twee of drie dagen weer de civilisatie bereiken, door naar beneden te lopen naar het begin punt van de Annapurna trek. De ‘die hards’ lopen lekker verder. Omdat we goed geacclimatiseerd zijn, hoeven we niet meer veel te rusten en kunnen we veel wandelen. We laten nu de kookploeg achter ons, en slapen vanaf nu in comfortabele lodges en drinken er ’s avonds een lekker biertje bij. Dit is het einde van het eerste deel van de reis.

Onze dagroute voor vandaag is 6/7 uur lopen naar Pisang op 3185 meter. Een ferme maar makkelijke wandeling over een breed pad. Overal zie werkzaamheden aan de weg die er binnen een paar jaar aangelegd zal zijn. Vooralsnog is de omgeving ook hier heel rustig.

25 nov Pisang – Manang (14)

Van Pisang lopen er twee routes naar Manang, een van de grootste dorpen. Een makkelijke onderlangs en een wat zwaardere, over de bergkam. Wij nemen natuurlijk de laatste, geweldige vergezichten zijn ons deel. Manang (3551 meter) is een grappig oord, met zelfs twee videobioscopen. Wij gaan lekker uit eten en wie zin heeft bekijkt ’s avonds de film “ into thin air”, over een noodlottige beklimming van de Mount Everest. Om ongeveer twee uur zijn we op de plek van bestemming. Genoeg tijd voor een wasje en een lekkere douche. Ongeveer vijf uur lopen.

26 nov Manang – Thorung Pedi (15)

Niet getrainde trekkers blijven een dag in Manang voor acclimatisatie maar dat hebben wij al achter de rug. Fijn, want nu kunnen we een flink stuk afleggen. Als we allemaal fit zijn gaan we in een dag van Manang (3551 meter) naar Thorung Pedi (4176 meter) Een heerlijke dag lopen (6 uur) door een weidse vallei omgeven door met sneeuwbedekte berghellingen, die glinsteren in de zon. De nacht is wederom heel koud.

27 nov Thorung Pedi – Thorung La - Muktinath (3500 m) (16)

Als het nog donker is (ongeveer vijf uur) vertrekken we om een van s’werelds hoogste passen te beklimmen. De weg omhoog is steil en zwaar. Maar de voldoening om 600 meter hoger dan de Mont Blanc uit te komen is groot. De afdaling is steil en een aanslag op je knieën. Om ongeveer drie uur komen we aan in het pelgrimsoord Muktinath.