12 nov (Dag 1)

Vandaag brengen we voornamelijk in de jeep door, we rijden door warme, tropische dalen naar het dorpje Arguhat (520 meter) waar wij ons kamp opslaan.

13 nov (2)

Vandaag wandelen we ongeveer 7-8 uur. Een vermoeiende dag, omdat we veel stijgen en dalen en het in het laagland nog warm is. Door rijstvelden en een dicht woud vol met apen wandelen we naar Soti Khola. Na de lunch door naar Labubesi op 880 meter.

14 nov Labubesi – Khola Besi – Dobdan (3)

Aan het einde van de dag bevinden we in Dobdan ons op 990 meter, we hebben maar 100 meter gewonnen, maar intussen veel moeten stijgen en dalen, langs nauwe paden. Als je last hebt van hoogtevrees wil je hier niet zijn. Inmiddels komen de eerste met sneeuw bedekte pieken in het zicht. 6-7 uur.

 

 

15 nov Dobdan – Jagat - Phillim (4)

We komen langzamerhand in een gebied waar de Tibetaanse beschaving voelbaar is. In het landschap zie je overal chörtens, het Tibetaanse woord voor een stupa, een meestal rond gebouw waarin relikwieën van een lama of monnik zijn opgeborgen. Ook zien je overal mani-muren in het landschap, die zijn opgebouwd uit stenen met de beroemdste gebedstekst uit het boeddhisme Om mani Padme Hum. 6 uur lopen. Kamp op 1550 meter. Langzamerhand wordt het nu ook wat koeler.

16 nov Phillim – Deng (1895 meter) (5)

De Buri Gandaki vallei is een van de langste engtes die de Himalaya doorkruist, met hoge en duistere kloven en watervallen die zo hoog zijn dat het water een fijne nevel vol met regenbogen vormt. Het pad blijft stijgen en de dichte bossen zitten vol met krijsende vogels, dit is een fantastische tocht. Vandaag zijn we wat eerder thuis, slechts 5 uur lopen.

17 nov Deng – Namrung (2540 meter) (6)

Inmiddels laten we de Buri Gandaki kloof achter ons en wordt het landschap meer open en het uitzicht weidser. De loofbossen maken nu plaats voor bamboe, naaldbomen en rododendrons en we hebben mooie vergezichten op de Manaslu (7517 meter) en de Naike Piek (5515m). De avonden zijn nu heerlijk koel. 6.5 uur lopen.

18 nov Nahmrung 2540 meter – Lho 3020 meter 4 uur lopen (7)

De wandeldagen worden nu wat korter, omdat het niet verstandig is om op een dag te veel te stijgen en we rekening moeten houden met hoogte ziekte. We wandelen door een spectaculair hooggebergte landschap.

19 nov Lho 3020 meter – Samdo 3850 meter 4 uur (8)

In Syala ook wel Shyaula, heb je een wijds zicht op de bergketens. Adembenemend, ook in letterlijk zin want dat de lucht meer ijl is op 3500 meter is duidelijk voelbaar.